Vitlök

Vitlök, som även går under det latinska namnet Allium sativum, är en lökväxt. Man tror att den började odlas i sydvästra Asien för fler tusen år sedan. Det finns flera olika sorters vitlök. De flesta sorter består av klyftor, men en del är en enda hel lök. Det är framförallt en växt som uppskattas för sin smak och används i matlagning. Visste du att det är det bakteriedödande ämnet allicin som ger vitlöken dess karaktäristiska doft? Detta ämne bildas när du skär eller pressar vitlöken. När du köper vitlök bör du hålla utkik efter fasta och vitrosa exemplar. Undvik de torra och missfärgade bruna som ger en sämre smak. Sorter som Thermidrome och Messidrome lämpar sig utmärkt för odling i det svenska klimatet. Här kan du fördjupa dina kunskaper om denna populära ingrediens och medicinalväxt. Lär dig hur du odlar och tillagar den samt varför den är hälsosam och bra att äta.

Vitlökens hälsosamma egenskaper

Vitlök är en basvara i många hem. Den användes redan av de gamla egyptierna och arkeologer fann vitlök i kejsaren Tutankhamuns grav. Vitlök är även bra för hälsan, det råder det idag inget tvivel om. Den sägs kunna stärka immunförsvaret och öka fettförbränningen. En vitlöksklyfta är full med nyttigheter som fosfor, järn, selen och kalcium. Den innehåller även A-, B- och C-vitamin. Det finns även forskning som visar att denna lök är bra för hjärtat då den sänker blodfetter och blodtryck. Att äta rå skivad vitlök är ett beprövat knep som många tar till i förkylningstider. Dessutom har det visat sig att fästingar inte är särskilt förtjusta i vitlöksdoft. Att äta en klyfta eller två innan man ger sig ut i skog och mark tros kunna ge ett visst fästingskydd. Det finns en rad huskurer som sägs kunna råda bot på den starka vitlöksdoften. Forskare har kommit fram till att det hjälper att tugga på ett rått äpple eller äta en bit sallad direkt efter intaget av vitlök för att neutralisera doften.

Att odla och tillaga vitlök

Det är tacksamt att odla egen vitlök. Plantera hela vitlöksklyftor på hösten och skörda löken från tidig sommar. Tänk bara på att den bör hinna rota sig innan tjälen slår till. Klyftorna växer till sig bra på de flesta platser i trädgården. Inom matlagningskonsten är vitlöken en av våra mest populära smaksättare. Att pressa vitlöksklyftor ger en stark och het smak medan frästa hackade klyftor resulterar i en förvånansvärt mjuk smak. För den som endast vill att vitlöken ska krydda maten måttligt kan det vara en god idé att gnida grytan med en klyfta innan matlagningen. Ta till vara på hela plantan, blasten kan användas som gräslök. Vitlök gör sig mycket bra till grillade rätter och annan mat som tillagas under bar himmel. På utekök.nu kan du läsa mer om kvalitativa produkter för matlagning utomhus. För den som inte gillar när huset fylls av vitlökens karaktäristiska doft kan det vara en fördel att tillaga den på terrassen.