Så förverkligar du drömmen om ett växthus

 

Många drömmer om ett växthus i trädgården. Den flitige, som dessutom vill spara en slant, bygger ett själv. Och det kan faktiskt bli minst lika snyggt som om du låter en snickare göra jobbet! 

Många växthus som ser ut att vara toppdesignade är i själva verket ”hemmabyggen”. Att anlita hantverkare för att bygga ett kan bli en kostsam historia, men det är ingenting som säger att de måste göra allt. Det kan vara värt att låta andra schakta för grunden, men takstolar och regelverk kan du enkelt göra själv.

 

Det viktorianska stilidealet med en sockel runt sidorna är åter modernt. Det är väldigt praktiskt eftersom sockeln lagrar värmen i muren och bidrar till ett jämnt klimat. Vattendelaren för växthus är dock glas eller kanalplast. Glas kanske känns mer genuint och ger definitivt en bättre utsikt, men kanalplasten är betydligt svårare att ta sönder, isolerar bättre och bryter solens strålar. Varför inte ta den gyllene medelvägen och ha plast på sidorna och ett tak av glas? Funktionalitet möter estetik.

 

Tre tips om växthus

Bygg så mycket du kan själv
För att hålla nere kostnaderna kan du köpa återvunnet material till ditt växthus på nätet. Tegel och gamla fönster är både charmigt och billigt. Och visste du att det går att bygga växthus av petflaskor?

Låna hellre pengar än att bygga för litet
Ett för litet växthus är inte värt besväret och du bör tänka både på kvadraten och takhöjden. Om du inte har sparkapital och sommaren står för dörren kan du så klart ta ett lån till ditt nya växthus – det är ingen stor investering i långa loppet då ett växthus garanterat höjer statusen på din bostad. Banker har olika ränte- och amorteringsvillkor för privatlån och det är därför en bra idé att jämföra långivarnas olika erbjudanden. Vill du ha personlig service och gratis rådgivning kan du höra av dig till en låneförmedlingstjänst, exempelvis Advisa.

Välj rätt plats
Vill du odla i ditt växthus? Tänk då på att välja en solig del av trädgården som även erbjuder lite skugga från träden så att det inte blir för varmt i växthuset. Och kom ihåg att söka grannens tillstånd om det ska stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.