Vaniljorkidé

Vaniljorkidén, Vanilla planifolia, är en ört som ursprungligen kommer från syd- och mellanamerika, men som numera växer vilt i många andra tropiska områden. Orkidéns frukter kallas vaniljstänger. Vaniljstången är en klistrig kapsel på cirka 25 centimeter som är fylld med ett stort antal aromatiska små svarta fröer. Fröerna har en kraftig sötaktig smak och doft, och används i mängder av bakverk men också ofta i parfymer och eteriska oljor över hela världen. Vaniljen är idag vår näst dyraste krydda, efter saffran, och i många butiker börjar även vaniljen numera att placeras i eller i närheten av kassan.

Vanilj eller vanillin?

Dåliga skördar gjorde i år vaniljen många gånger dyrare än normalt. Flera år av dålig skörd har tömt lagren välden över, vilket har skapat spekulationer på marknaden. Priset på äkta vanilj har nästan fyrdubblas under de senaste åren. Fördyringen har fått en del livsmedelsföretag att rata äkta vanilj till förmån för billigare, syntetiska ersättningar. När vaniljstången hettas upp i kokande vatten slås sockret i frukten sönder och bildar kristaller av ämnet vanillin. Så det är faktiskt naturligt vanillin i vanilj som ger den kraftiga vaniljsmaken. Men vanillin kan också framställas på artificiell väg, och det är denna vanillin som blir en allt starkare konkurrent på marknaden.

Den äkta vaniljens egenskaper

Äkta vanilj delas upp i två olika typer; den utspridda bourbonvaniljen och den mer ovanliga mexikanska vaniljen. Bourbonvaniljen har en söt, fruktig arom, och smaken är kraftigare än hos den mexikanska sorten. Den vanligaste och mest kända bourbonvaniljen produceras på Madagaskar. Den mexikanska vaniljen har mindre smak men en mer kraftig och nyanserad doft, och används därför oftast som doftämne. Den är mer ovanlig och odlas bara i Mexico. Vanilj blir allt vanligare i eteriska oljor, eftersom ämnet sägs ha terapeutiska egenskaper genom rikligt med antioxidanter, vilket kan verka hämmande på inflammationer. Traditionellt har vanilj ofta använts som afrodisiakum i många kulturer, och har även ordinerats för sin smärtstillande och lugnande effekt.