Vilka kryddor till vilket vin?

Vin och mat går hand i hand. Rätt vin till rätt maträtt kan verkligen förhöja hela måltidsupplevelsen. Och fel vin till maten kan faktiskt också förstöra den. Du som planerar en middag vill säkert bjuda dina gäster på den bästa upplevelse de kan få. Så hur ska du bäst gå till väga? Bestämma maten först, eller vinet? Det beror på vad du är mest intresserad av.

Du som vill sätta vinet i fokus gör klokt i att botanisera i utbudet hos Vinoteket eller någon annan trovärdig näthandlare. Kanske kan du genom att läsa på om vinerna hitta inspiration till middagens meny? Ofta finner du rekommendationer om vilken mat som passar bäst till de enskilda vinerna, och information om vinet är tänkt som ett matvin eller ett vin att dricka på egen hand. Vissa viner är så kraftfulla att de inte alls passar som måltidsvin, medan andra viner lyfter först när de kombineras med mat.

Och du som har en riktig paradrätt du bara måste bjuda på, ska så klart utgå från maten. Där kommer vinproducentens egna tips bra till nytta. Du vet ju vad som är i maten – då är det enkelt att matcha ett vin. Lita på tillverkaren. De har ofta ett egenintresse av att deras vin ska smaka så gott som möjligt. Säger de att vinet är perfekt till en rosmarindoftande porterstek, så kommer det vara det!

Kryddmästarens vinval

Den trädgårdsintresserade kanske vill utgå från dina egenodlade kryddor. Har du odlat fram en fantastisk timjan i trädgården är det klart att du vill skryta med husets smaker för dina gäster. Då kan du leta efter noter av timjan även i ditt vin. Det enklaste sättet att kombinera mat och vin är nämligen att se till att samma kryddor finns i vinet, som i maten. På så sätt eliminerar du risken att smakerna och dofterna skär sig mot varandra.

För dig som odlar egna kryddor kan det vara fint att tänka på att torka dem till nästa glöggsäsong. Den som har en välsorterad örtagård hemma kan nämligen lätt kombinera sina kryddor med lite rödvin och blanda till en fantastisk hemmagjord glögg. Receptet hos Expressen kan tjäna till inspiration. Du behöver inte följa det slaviskt. Släng i dina egna kryddor och se vad det blir.

Se upp för vinets fiender

Precis som Aftonbladet rapporterar finns vissa smaker som faktiskt får de flesta viner att smaka rent utsagt dåligt. I listan av vinets fiender hittar du faktiskt en populär krydda som alltså bör undvikas i samband med vin: Koriander. (Vissa anser nog att koriander ska undvikas helt och hållet, det är en riktig vattendelare.) Andra smaker som verkligen inte kommer överens med vin är ägg, tomat, vinäger och citron.

Men visst funkar till exempel tomat och vin i vissa situationer – det gäller bara att du tillagar tomaterna. Råa grönsaker och rött vin är sällan någon hit, men precis som Alf Tumble tipsar om i Dagens Nyheter kan en trevlig flaska Chianti göra underverk för en pasta med tomatsås.