Odla kryddor utan trädgård

Är du husägare och har en trädgård finns alla möjligheter för dig att odla både frukter, grönsaker och kryddor som ger dig allt från ett lugnare sinne till mer välsmakande mat. Det är en verklig ynnest att kunna odla hemma, men det är inte alla förunnat. Vad gör du om du inte har någon trädgård att tillgå? Kan du odla kryddor inomhus och få dem både livskraftiga och vackra? Självklart kan du det och här ska vi berätta precis hur.

Växthus och belysning i liten skala

Oavsett var du odlar någonstans måste dina växter ha tillgång till jord, sol och vatten i rätt mängder för att de ska må bra och växa sig starka. Utomhus är det sällan några problem eftersom du kan odla både direkt i förberedd mark och i växthus, men inomhus kan det vara betydligt svårare. Du har inte lika mycket utrymme och speciellt tillgången till sol kan variera väldigt mycket beroende på åt vilket håll dina fönster vetter. Det finns dock många hjälpmedel för dig som vill odla inomhus, där något av det smidigaste är antingen någon form av växtlampa, hydrokultur eller odlingsstationer. De här stationerna fungerar som små växthus och ser ut som akvarier, fast gjorda för växter. Växtlampor fungerar också i stort sett som växthus, och det som är extra positivt med de här typerna av hjälpmedel är att du kan odla året runt och inte bara är bunden till vår- och sommarsäsongerna.

Enkla kryddor att odla inomhus

Även om du är ny på att odla och inte har så mycket erfarenhet, finns det ett flertal kryddor du enkelt kan odla hemma i köket med hjälp av växtlampa, odlingsstation eller hydrokultur. Sorter som basilika, oregano, persilja och timjan är vanligt förekommande i den svenska matlagningen och passar utmärkt att odla inomhus, men även kryddor som ofta används i andra kulturers matlagning är enkla att odla, som till exempel mynta, koriander och citrongräs. När du väl har kommit igång och börjar kunna skörda är det en fantastisk känsla, och många skulle nog hålla med om att maten smakar lite extra gott när man vet att den är kryddad med hemmaodlade växter. Det är också när du knipsar av blad här och där som kryddbuskarna fortsätter växa och blir tjocka och frodiga, så ofta är det bra ju mer du skördar.

Upptäck kryddornas krafter

Många tror att det är svårt att odla inomhus, men med de hjälpmedel som finns är det betydligt lättare nu än det någonsin har varit. Dessutom finns mängder med videor och annan inspiration på nätet, som gör att du lätt kan se hur andra har gjort och hur enkelt du kan komma igång på egen hand. Sedan är det bara att börja använda kryddorna i din matlagning: i köttfärssåsen, i din falafel, i tabbouleh, i grytor, soppor och sallader – det här är ett perfekt tillfälle att upptäcka alla fantastiska smaker och kombinationer som dina kryddor har att erbjuda.