Inred trädgårdens uterum med växter och belysning

En trädgård är för många en skön oas att slappna av och umgås i. Att inreda flera uteplatser där det går att slå sig ner och njuta av omgivningen gör att trädgården blir ännu härligare. Med bekväma möbler, rätt belysning och vackra växter ordnar du inredningen på bästa sätt.

Belysning förlänger utesäsongen

I Sverige är det många kvällar som är mörka och kräver belysning för att kunna vistas utomhus. Genom att lysa upp trädgården med flera ljuspunkter får du ett vackert sken som lockar till att stanna utomhus längre. Idag finns det många olika modeller av utelampor som ger ett fint stämningsljus samtidigt som de är energisnåla. Hos Lampgallerian.se hittar du både fasadbelysning och utelampor som kan placeras vid en grusgång eller en uteplats. Varför inte välja spotlights som lyser upp rabatterna på ett effektfullt sätt?

Plantera vackra växter vid uteplatsen

Ingen uteplats är komplett utan vackra växter i krukor eller rabatter runtomkring. För att rama in uteplatsen utan att behöva vänta på att en häck ska växa upp är ett smart alternativ att använda sig av klätterväxter. Bygg en spaljé som vägg och låt en elegant klätterväxt slingra sig upp över den. Bra val är till exempel klematis, humle eller kaprifol.

En mix av perenner och ettåriga blommor brukar vara en lyckad blandning vid en uteplats. Många väljer rikligt blommande ettåringar till krukorna och har perenner i rabatterna. Det är nämligen svårare att få växter att övervintra i en kruka utomhus, eftersom rötterna inte är lika skyddade som i marken. I rabatten passar det bra med en blandning av blommor och gröna växter med vackra bladverk.

Att plantera i krukor är både roligt och ger snabbt resultat. Om du har många krukor i udda färger och storlekar går det utmärkt att måla om krukorna i en mer enhetlig färg. Placera gärna många krukor tillsammans på uteplatsen eftersom det gör att helhetsintrycket blir mer iögonfallande.

Utemöbler som gör att du kan njuta av trädgårdens växter

Det är lätt hänt att trädgården endast förknippas med trädgårdsarbete såsom rensning, vattning och gräsklippning. Minst lika viktigt är det att då och då slå sig ner och njuta av den grönskande omgivningen. Välj utemöbler som är både bekväma och praktiska. Gärna möbler utifrån omgivningens förutsättningar som trämöbler i en romantisk trädgård och strama, moderna utemöbler i en trädgård i funkisstil.