Odla i skugga

Många har ett hörn i sin trädgård dit solen inte når så många timmar om dagen. Men det finns ingen anledning att misströsta. Det finns mycket som trivs i skuggan.

Orsaken till att solen inte når fram mer än några få timmar kan vara ett staket eller ett träd som står i vägen för solljuset. Det kan vara en del av huset, en carport eller kanske grannens hus. Men om den skuggiga delen av trädgården ändå har lite sol, låt säga tre till fem timmar om dagen, finns det ändå mycket som går att odla där.

Odla i behållare

Att odla i den skuggiga delen på tomten i någon form av behållare är ett klokt drag. På så sätt går det att flytta ut odlingen i lite mera sol om det skulle behövas. Dessutom ger flyttbara odlingsbäddar ett snyggare intryck, vare sig det är fyrkantiga blomlådor, stora krukor eller urnor. Lika väl som snygga laddboxar till elbilen lyfter en carport, gör snygga blomlådor och urnor underverk med en tråkig carportvägg. Det mesta som går att odla i skugga kräver inget större jorddjup så grundare blomlådor på ben fungerar alldeles utmärkt. I och med att odlingarna inte kräver så mycket jord, är de också lättare att flytta runt om så skulle behövas.

Grönsaker som trivs i skugga

Spenat är en köldtålig bladgrönsak som trivs bra i den skuggigare delen av trädgården. När en grönsak är köldtålig brukar det betyda att den inte vill stå i hettan av skarpt solljus. Därför brukar spenat odlas på våren eller hösten men kanske inte under högsommaren. Såvida det inte finns ett skuggigt område att odla den på förstås. Spenat kan vara bra att förså inomhus eftersom den kan ta lite tid på sig att gro i skuggan. Mangold fungerar också bra i den skuggigare delen av trädgården, där den får lysa upp med sina färgglada stjälkar. Den är också ganska köldtålig. Sallat av olika sorter trivs också i skuggan eftersom de grunda rötterna och tunna bladen inte tål hettan från solen. Sallat kan också försås inomhus eftersom sådd i skugga generellt tar längre tid. Ärter och bönor fungerar även de bra i partiell skugga, liksom salladslök, men en grönsak som verkligen stortrivs där är rädisor. Så dem i omgångar så finns det alltid färska knapriga rädisor till salladen.

Förutom ovan nämnda grönsaker och bladgrönsaker finns det också örter som stortrivs i den skuggiga delen av trädgården. Basilika är en av dem och kan gärna planteras för att släppas upp i blom och locka pollinatörer. Det finns många fina sorter av basilika, till exempel en med lila blad. Andra örter som gärna växer i skuggan är persilja och koriander, eller cilantro som den heter som växt.