Saffranskrokus

Saffranskrokus har odlats i över 3000 år. Från början uppkom växten på Kreta i Grekland. Idag är den största producenten Iran. För att få fram ett kilo saffran går det åt ungefär 100 000 blommor och de måste plockas och rensas för hand. Saffran är mycket giftigt i större mängder och redan vid fem gram kan man drabbas av kräkningar och 20 gram är en dödlig dos. Priset för världens dyraste krydda varierar från 7000 kronor upp till 75000 per kilo beroende på kvalitén. Saffrankrokus är en steril växt som inte ger frön utan den måste förökas på konstgjord väg.

Saffranskrokus odlas i Sverige

Både på Gotland och i Skåne finns det några som har vågat sig på att odla saffranskrokus. Den kräver dock ett varmt och torrt läge samt att det frostfritt. Därför kan det vara svårt att odla på friland i Sverige. Saffran säljs mest omkring jultid då det bakas lussekatter. Andra rätter där man använder saffran är vanligtvis rätter med inspiration från andra länder såsom spansk paella, fransk fisksoppa och olika indiska rätter. En svensk rätt med saffran är Goda saffranspannkakor från Gotland, som är en gotländsk efterrätt. Den görs av grötris, grädde, mjölk, ägg, mandel och saffran. Sedan 1700-talet har man serverat rätten vid fester på Gotland.

Safflor, gurkmeja eller saffran

Saffran har en väldigt speciell smak och man ska absolut inte överdosera den i matlagningen eftersom smaken då kan ta över för mycket. Den blommiga aromen som kryddan ger har ingen likhet i någon annan krydda. Eftersom den är så dyr har man ibland försökt att använda ersättning för saffran men det finns inget annat som liknar saffran. Gurkmeja till exempel har samma färg och vill man bara ge färg till riset kan man använda det istället. Mexikansk saffran, som kryddan safflor kallas har ibland sålts som saffran men smaken är långt ifrån densamma. På en del turistorter kan man råka ut för försäljare som försöker sälja safflor som saffran.