Lättskötta växter till alla lägen för balkongen

Det är många som drömmer om att vara mer självförsörjande. I filmer och på nätet får man se både okända och vänner dela med sig om att de kan gå ut i trädgården och hämta sina kryddor och grönsaker. Och visst kan man bli avis? Det ser helt fantastiskt ut att kunna hämta det man behöver i sin egna trädgård men inte minst så blir det dessutom billigare!

Tyvärr har inte alla möjligheten att bo i ett hus som bjuder på en fin trädgård där man kan odla allt man vill. Men det går faktiskt att odla mycket grönsaker och kryddor på sin balkong. Lite lättare kan det vara om man har en inglasad sådan, vilket ger samma effekt som ett växthus.

Även blommor går utmärkt att odla på balkong. Har du en balkong som är utbyggd och som inte har någon vägg mellan dig och grannen så är det perfekt att sätta upp spaljéer och odla klätterväxter just där så att du både får en mysig atmosfär och insynsskydd. Ett exempel på klätterväxt är klematis, eller om du vill ha något ätbart, höga bönor som ger stor skörd även på litet utrymme.

Men det lyxigaste av allt måste ju ändå vara att odla sina egna kryddor. Och det finns många som gillar att bo i kruka och är lättskötta:

  • Persilja – trivs i sol och halvskugga samt är enkel att odla och ta hand om
  • Gräslök – kommer tidigt, trivs ljust och är lättskött
  • Basilika – vill ha sol och skydd så den tål att odlas på balkong
  • Timjan – en perenn som tål torka och sol utmärkt då den är lättskött
  • Rosmarin – trivs bra i kruka, mår bra av att få torka mellan bevattningarna

Tomater och gurka är också växter som tål att odlas i krukor/hinkar på balkong. Passa på och fynda med åhlens rabattkod innan det hinner bli sommar igen. Tomat och gurka två av våra favoriter att använda i köket, men de är också vackra! Gurkan vill stå varmt och vindskyddat precis som tomaterna. Men det går absolut att odla dem på balkongen även om skörden bli fattigare jämfört med ett växthus, och kanske kan det vara aningens klurigare att få grönsakerna att gro.

Physalis är en utmärkt växt att odla på balkong, gärna inglasad sådan då den trivs varmt. Du kan så den tidigt på året, physalis är en växt som utvecklas långsamt; den odlas som tomat, lättast i kruka.

Växten är en buske som kan bli stor, vilket är värt att tänka på i förväg.

Har du tagit upp all solig plats till alla härliga ätbara växter men vill få lite blommor också, så kan det vara bra att välja blommor som tål skugga och kanske oväder:

  • Växten Fuchsia – trivs i skugga och oväder
  • Pelargoner fungerar i princip i alla lägen och är lättskött
  • Penningblad – sprider sig snabbt
  • Flitiga Lisa – mår bra i halvskugga eller skugga, blommar konstant
  • Ajania – tål mild skugga, vinter och frost

Lycka till med balkongväxterna!