Växter till sommarstugan

Sommarstugan är en plats för rekreation, gemenskap och glädje – och att njuta av blommor och natur. Till sommarstugan medföljer alltid en trädgård och det är många som vill odla och plantera i trädgården. Om din sommarstuga ligger i närheten av ditt hem, så att du kan åka dit under både våren och hösten under en lördag, så kan du odla lika mycket som i en vanlig trädgård. Men, det är många vars sommarstuga ligger allt för lång bort, kanske i fjällen, ute på skärgården eller tjugo mil hemifrån, och det finns ingen möjlighet att ta hand om sommarstugans tomt som en vanlig trädgård. Hur kan du tänka då?

Planera

Det första du måste göra om du vill skapa en mysig trädgård vid sommarstugan är att sätta dig ner med ett papper och rita upp tomten och planera. Det är lite som med högskoleprovet, om du vill klara av högskoleprovet måste du planera, träna och gärna ta hjälpa av högskoleguiden för ett gott resultat. Detsamma gäller din trädgård. Behåll så mycket av träd och buskar som redan finns, men skapa också ny platser att odla på. Tänk igenom var det finns skugga och sol – beroende på vilka blommar som du vill plantera. Tänk också på att gräset ska klippas och det underlättar om du har planerat så att gräsklipparen lätt kommer förbi. Skapa också en plats för utemöblerna. Även om du har en altan, så är det skönt att både ha ett ställe att sitta vid under ett stort träd under de varmaste sommardagarna, och en plats att grilla vid.

Träd och buskar

Om du inte kommer att ha så mycket tid att sköta och rensa rabatter, odla och sätta lökar och så frön under höst och vår, så bör du satsa på buskar och träd. Buskar är både lättskötta och skapar inramning av en trädgård. Bärbuskar kräver nästan ingenting och breder lätt ut sig. Plantera dem i utkanten av trädgården om du inte vill behöva tukta dem så mycket.

Ett lättskött ros är nyponrosen. Vissa ser den nästan som ett ogräs. Men den är både vacker, ger nypon och doftar gott. Den är också poppis hos humlor och bin. Om du planterar en nyponros måste du vara beredd på att ta bort nya skott som kommer. I början kommer du att vara glad över skotten, men efter ett par år är din buske nog stor. Du kan också plantera den i en stor blomlåda – för att hålla skotten i schack. Det finns också flera rosenbuskar som är härdiga och snällt växer utan för mycket skötsel. De passar bra både vid husväggen och i en rabatt.

Lökar är ofta lättskötta, men behöver sättas varje år. Dock är det inte ovanligt att det börjar växa en ny blomma bredvid den gamla året efter. Om det passar kan du sätta lökar både i rabatten, men också kring stugan, i skogen och se vilka som klarar sig.