Anlägg en kryddträdgård – med hjälp av pallkragar!

Få saker skänker en sådan glädje, tillfredställelse och matinspiration som en kryddträdgård.

Flertalet menar även att en trädgård faktiskt helar och skapar hälsa för människan. Du skapar det enklast med hjälp av en upphöjd odlingsbädd – använd pallkragar det är superenkelt! Du förlänger dessutom odlingssäsongen eftersom en upphöjd odlingsbädd slipper markfrosten.

Lägg därtill att det är riktigt lätt att bygga med hjälp av pallkragar, du kan sätta igång direkt! Inget behöver grävas upp, anläggas eller tas bort, här kommer några tips på hur du kan göra.

Kryddträdgård i pallkragar

Lägg vanlig wellpapp i botten eller tidningar och fyll upp med planteringsjord. På detta sättet skyddas kryddorna mot rotogräs samtidigt som överflödigt vatten släpps fortfarande igenom. Pappen eller tidningarna kommer förstås att komposteras på ett naturligt sätt – efter en vis tid. Planerar du att ha flera olika pallkragar kan det vara en god idé att ha markmaterial mellan utplaceringen av dessa, stenplattor, singel eller kantsten. Det underlättar en hel del om du behöver röra dig mer fritt emellan odlingarna.

Pallkragar ger flera lösningar

Gillar du inte det fyrkantiga utseendet? Du kan enkelt skapa exempelvis trianglar eller stjärnformationer genom att ta bort ena änden av rektangeln och föra ihop resterande tre ändar till en triangel. Pallkragar kan även öppnas upp och sättas ihop i form av en stjärna.

Gör så här, öppna upp pallkragarna men inte till vinkelräta trianglar, du behöver fem halv öppna pallkragar för att skapa formationen av en stjärna, justera tills stjärnan ser rätt ut i symmetri. Klart!

Ett annat smart sätt att använda pallkragar är i slänter på en trädgård, vilka ofta blir ”döda ytor” i trädgården. Gräv ut ”trappsteg” i slänten och placera pallkragarna och justera tills de passar in som en naturlig trappa i trädgården. Inget av dessa behöver några stora ingrepp, det behövs absolut inte en Betesputs eller maskiner för att genomföra detta.

Pallkragar går att stapla vilket gör att du kan skona ryggen om du skapar en bra arbetsnivå och vill slippa böja dig ner hela tiden. Tänk dock på att på en sådan höjd kommer jorden att sjunka ihop snabbt. Fyll därav botten med annat typ av utfyllningsmaterial, lecakulor eller sten fungerar bra. Olika plantor skall ha olika planterings djup, kryddor överlag behöver inte ha ett speciellt djupa jordtillgångar. Vill du däremot även odla rotsaker kan det behövas ett mer ordentligt odlingsdjup. En pallkrage räcker för att odla de flesta typer av kryddor; om du känner dig osäker på djupet kan du alltid ha två pallkragar på varandra det skapar ett bra jorddjup. Tar ju inte heller mer markplats eftersom du staplar på höjden. Har du problem med rådjur, fåglar eller vild kaniner? Bygg ett ramverk av en pallkrage och klä in med hönsnät samt sätt gångjärn på – ett lock som går att öppna och stänga! Sist men inte minst, njut av din trädgård – laga mustiga soppor eller grilla lamm med rosmarin och vitlök. För en kryddträdgård som inte avnjuts med smaklökarna gör ingen odlare glad!