Sockerärt

Sockerärten är en växt med många funktioner och användningsområden. Den odlas självklart som grönsak, med syftet att skörda ärterna och äta dem, men sockerärten kan också vara mycket dekorativ, med sina klängande rankor och vita blommor. Dessutom kan man plantera ärter (däribland sockerärter) för att förbättra jorden för andra växter. Det finns med andra ord många anledningar att sätta några sockerärter i sin trädgård.

En annan fördel med sockerärter, förutom deras många användningsområden, är att det är en relativt lättodlad växt. Den kräver inte särskilt mycket förutom regelbunden vattning och ganska mycket värme. Om man vill plantera sina sockerärtor i idealiska förhållanden bör dock jorden vara något lerhaltig och mullrik, och binda fukt lätt. Den bör inte ha ett pH-värde på mer än 6,5. Plantera gärna sockerärten på en öppen och ljus plats, så att den kan få det solsken och den värme som den behöver.peas-853668_640

Du kan börja plantera sockerärter så fort kälen har gått ur marken och det inte längre är frostnätter. Under tillväxtfasen behöver ärterna bara grundläggande skötsel – sockerärter kräver till exempel ingen särskild näring för att växa till sig bra. Det enda man måste se till att sköta regelbundet är att rensa ogräs och bevattna dem, särskilt efter att de har blommat och själva baljorna ska börja utvecklas. Det kan även vara bra att redan när du planterar dem se till att ha någon slags ställning eller stöd tillgängligt, eftersom plantorna växer fort och behöver något att klättra på när de blir högre.

Baljorna ska skördas innan fröna utvecklas. Om du skördar dem när de fortfarande är späda är ärterna ett utmärkt inslag i sallader, eller kan ätas som de är. Lite mognare baljor passar bäst att tillagas genom kokning. Om du får en stor skörd kan du förvara ärterna genom att förvälla dem och sedan frysa dem.

Om du har en stor trädgård med sockerärter och annat att sköta om, och känner att du behöver mer tid för att ta hand om den, kan det vara en god idé att anlita en fastighetsskötare för att ta hand om allt annat kring huset som behöver göras. Du hittar en kunnig och pålitlig fastighetsförvaltning på Rubin.nu.