Silverkalla

Silverkallan är en grön växt med ett mycket karakteristiskt och dekorativt utseende: gröna blad med silvergrå fält, varav den har fått sitt namn. Bladen är avlånga och mönstrade, och i blomsterhandeln kan man hitta exemplar med flera olika mönstringar. De olika mönstringarna har fått egna namn, till exempel ”Maria”, ”Silver Queen”, ”Pattaya Beauty” och ”Silver Buy”. Silverkallan växer vilt i Filippinerna men är en mycket vanlig krukväxt i Sverige. Den kom hit för första gången i början av 1900-talet, och har dekorerat våra hem sedan dess. Förutom sina gröna och silvriga blad får växten även en blomställning i formen av en kolv omgärdad av ett vitt blad. Detta sker dock relativt sällan hos de växter som odlas inomhus som krukväxt. En aspekt av växten som kanske är okänd för de flesta svenskar är att silverkallan får bärstora frukter i gult och rött, som är giftiga.320px-Aglaonema_commutatum_var_maculatum_CBM

Silverkallan trivs i ett tropiskt, fuktigt klimat (den klarar inte temperaturer under 15 grader), och trivs inte i sol – snarare tvärt om, den tål en placering med mycket lite ljus. Det är därför en växt som passar utmärkt för placering i badrum, där det är både fuktigt och ont om solljus. En grön silverkalla kan tillsammans med andra ljuskänsliga växter skapa den perfekta tropiska känslan runt ditt bubbelbadkar eller din spaavdelning i badrummet. En annan stor fördel med att ha en silverkalla i badrummet är att den är en utmärkt luftrenare.

Även om silverkallan inte kräver solljus är det ändå en växt som man måste sköta om relativt väl för att den ska hålla sig pigg. Under sommaren bör man till exempel se till att den vattnas rikligt och regelbundet, och under vintern får den inte heller torka ut. Däremot kan man under vintern vattna den lite sparsammare. En fördel är dock att silverkallan växer relativt långsamt, och därför inte behöver planteras om varje år – den tycker faktiskt om att ha det lite trångt. Den trivs i kalkfattig jord, och mår bra av att få extra näring en gång i veckan under sommaren.

Den som vill se silverkallan i något som liknar dess vilda tillstånd kan bland annat åka till Kew Gardens i London, där den odlas i djungelmiljö.