Rhododendron

Rhododendron är en vanlig växt i svenska trädgårdar, även om den i naturligt tillstånd framförallt förekommer i Asien – rhododendron är Nepals nationalblomma. Eftersom de förekommer i områden som Himalaya, Burma, Kaukasus och Tibet är de en växt som klarar av (och till och med tycker om) kyla, men de klarar inte av torka. Därför trivs de bra även i Sveriges klimat, och det finns faktiskt två vilda arter av rhododendron i Sverige: Rhododendrum lapponicum (lapsk alpros) och Rhododendrum tomentosum (skvattram). Egentligen är rhododendron ett samlingsnamn för ett släkte av växter, med mer än 1 024 arter. Gemensamt för de flesta är dess praktfulla utseende, med stora blommor som kan variera i lila, rosa, rött, vitt och många nyanser däremellan. När de odlas i trädgårdar växer rhododendron som stora buskar, men i vilt tillstånd blir de ofta stora som träd.800px-Rhododendron_smirnowii1UME

Om man vill odla rhododendron i sin trädgård ska man tänka på att inte placera dem på en plats av tomten som är solig hela dagen, eftersom rhododendron som nämnt tidigare tycker om kyla och fukt. Däremot mår den inte heller bra av att stå i djup och ständig skugga – en plats på tomten som är halvskuggig under halva dagen är optimal. Man bör också tänka på att inte placera rhododendron på dragiga platser eller för nära husgrunden, eftersom det oftast blir för torrt.

Jorden du planterar i ska helst vara kalkfattig och porös. För helt optimala förhållanden får du gärna blanda i grus, ogödslad torv och kompost i jorden. Ett effektivt sätt att få till denna perfekta rhododendronblandning är att helt enkelt skapa en bädd ovanpå den jord som redan ligger på tomten. Där kan du plantera alla rhododendron du har tänkt ha på tomten – de mår nämligen bra av att växa tillsammans. För en dekorativ effekt kan du rama in ”platån” med sten. Det kan alltså krävas en del arbete och verktyg för att skapa de perfekta förhållandena för dina rhododendronplantor, men när de växer till sig och slår ur sina maffiga blommor är det värt det. Om du vill underlätta ditt arbete kan du bygga ett litet attefallshus på tomten för att förvara din jord, din torv och dina verktyg. Du köper dem billigt och enkelt på Byggmax.se.