Ingefära

Ingefära är en tropisk liljeväxt, som från allra första början växte naturligt i södra Kina. Redan under antiken hade den spridits. Idag odlas den i alla tropiska regioner. Den växer knappt vilt någonstans i världen. Dock har man funnit ett antal arter vild ingefära på Borneo.

 

Ingefära i matlagningen
Ingefära används i smaksättning framförallt i de asiatiska köken. En smakkombination av chilipeppar, färsk ingefära och vitlök är nästintill oemotståndligt god. Matinspiration får man på matklubben.se. I Sverige använder vi ingefära som smaksättning av pepparkakor. Då använder vi oss av den torkade och malda ingefäran.

 

Medicinala egenskaper
Traditionellt har ingefäran setts ha medicinala egenskaper. Bland annat att ingefära är slemlösande, matsmältningsfrämjande, är en antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den anses vara en värmande ört för matsmältningen. Vilket medför att matspjälkning i mage och tarmarna stimuleras genom produktionen av stigande  matsmältningsenzymer. Därmed sägs den förbättra allmäntillståndet och vara stärkande för immunförsvaret. Forskare har nu bekräftat att ingefära hjälper mot illamående och cancersjuka som behandlats med cellgifter uppger att ingefära hjälper bättre mot illamående än traditionella mediciner mot just illamående.

Fresh ginger with leaves.

Fresh ginger with leaves.

 

Odla i kruka
Ingefära kan odlas som krukväxt. Köp en bit färsk ingefära som har minst ett par mycket lätt gröna ögon. Knölarna, rhizomerna, som är delar av en jordstam, läggs i vatten över natten innan plantering. För att man ska vara säker på att de gror, bör de ha synliga så kallade tillväxtpunkter – de lätt gröna ögonen. Fyll en kruka med jord, fast lämna runt tre centimeter upp till själva krukkanten. Plantera en eller fler knölar med ögonen upp med halva jordstammen synlig ovan jord och vattna runt om knölen – inte på den. Täck med lite sand eller lecakulor på jordytan. Ställ den varmt, gärna med en svart plastpåse runt om den för att hålla jordvärmen. Det är ju trots allt en tropisk växt. Trots att det är en tropisk växt föredrar den att stå i halvskugga. Efter omkring tio månader kan man eventuellt skörda en knöl eller två.