Begonia

Begoniasläktet ingår i familjen begoniaväxter. De flesta begoniasorterna är markväxande örter som ursprungligen kommer från subtropiska och tropiska områden. De förekommer i Afrika, Syd- och Centralamerika och i södra Asien. De begonior som är markväxande arter har knölar också kallade rhizomer, det är en underjordisk stamdel. Knöl kallas de då de är korta har en rund eller oval form. Obs, de är inte någon sorts lök.

 

Färgrikedom
Blommorna är ofta vita, rosa, röda, orange eller gula och finns i olika nyanser och kombinationer.

 

Hängbegonia
Hängbegonia är en relativt lättskött blomma. Blomningen är riklig över hela sommaren. och som dessutom är väldigt lättskött.

 

Knölbegonia
Knölbegonian är en sommarblomma som funnits under lång tid i Sverige. Särskilt gamla herrgårdar den ofta i stora urnor med hängande begonior drivna från knölar.

Numera kan man antingen köpa den som knöl på våren eller som fullt blommande växt senare på sommaren. En mycket tacksam växt att ha i krukor, urnor och amplar. Blomningen pågår länge och rikligt.

begonia

begonia

 

Boliviabegonia
Den här arten är en knölbegonia, fast en alldeles egen art. Den har oftast orange hängande blommor. Finns dock i andra färger. Odlad i ampel eller kruka går den lätt att förvara under vintermånaderna. Bör klippas ned då den första frosten tagit bladen. Bör förvaras med knölen kvar i krukan i ett svalt och torrt utrymme. Omplanteras på våren.

 

Isbegonia
Isbegonia kallas även sommarbegonia. I motsats till knölbegonian har de inga knölar. De här begoniorna säljs i regel som billiga småplantor på våren. De kan tas in som rumsväxt om de får stå svalt och ljust. För den som har gröna fingrar går de lätt att föröka med sticklingar.

 

Övervintra din begonia
Bästa övervintringen sker genom att knölen tas upp och rensas från gamla växtdelar som frysta och torra blad. Låt den torka upp och placera den i en låda eller liknande lite torr, torvblandad sand. Förvaras på en väl ventilerad och sval plats omkring 10-12 grader. välventilerat. Går även att klippa ned och ha som vilken rumsväxt som helst. Sparsam vattning och ingen gödning under vintern. Plantera om och klipp ner den i februari-mars.

 

Dags för väckning till våren
Knölen planteras om i en ny blomjord till våren. Gärna med leca precis på jordytan. Under några veckor kan den förodlas inomhus under några veckor. En veckas avhärdning behövs innan man sätter ut den. Sätts inte ut förrän nattfrosten är över.