Gräslök

Gräslök är en flerårig lökväxt som blir omkring 30 cm hög. Bladen är runda, ihåliga och långsmala och den påminner därför om gräs. Dock smakar den ju lök till skillnad från gräs. Genom att bladen dessutom är ihåliga är den ganska lätt att känna igen. Den blommar med runda, bollformade violetta blommor.

 

I matlagning
Vad vore helgerna, särskilt midsommar, vara utan matjessill med tillbehören gräddfil och gräslök? Gräslöken har en naturlig plats i det svenska köket. I den kalla potatissalladen finner vi den också. Även i andra röror används gräslök och den är en omtyckt som krydda ibland annat färskost. Ofta används den klippt i sallader och på smörgås. Det är också gott att ha klippt gräslök i äggröra. Sauterade Haricot verts, majs och gräslök – något för sommarens middagar. Haricot verts är tidigt skördade skördade brytbönor.

Chopped chives and flowers on bamboo board

Chopped chives and flowers on bamboo board

 

Odla
Det är ganska lätt att odla gräslök hemma på fönsterbrädan, på balkongen eller utomhus. Antingen köper man en påse frö och förkultiverar. Vilket innebär att man sår frö i kruka inomhus innan man planterar ut den eller så kan man så fröna direkt på friland. Det vill säga i en rabatt eller grönsaksland. Jorden ska vara välgödslad, mullrik, fuktig men framförallt

väldränerad. Den som köpt gräslök i kruka i mataffären kan med fördel dela på plantan i flera delar och plantera om den i olika krukor. Gräslök växer gärna i soligt läge, med lite skugga under dagen. Tänk på att gräslök är känslig, på så sätt att den inte får torka ut. Den behöver viss gödsling, det går bra med nässelvatten. Lämpligt avstånd mellan plantor då man planterar i land, när 15-20 cm. Då man klipper bort blommorna växer det fler blad. Tänk på att inte klippa av allt på en och samma gång utan lämna lite kvar så att den klarar sig. Då kommer det upp nya strån. Med hemodlad gräslök blir man självförsörjande och har gräslök när till hands året runt. Det går alldeles utmärkt att klippa ned gräslöken emellan varven för att frysa in eller torka den.

 

Gräslök i present
Om det växer för mycket, om det nu kan det, kan man alltid plantera om en planta i en fin kruka, gärna med bra dränering, och ge bort i present.