Kaprifol

En kaprifol i trädgården som slingrar sig runt ett träd eller som klättrar upp längs husväggen eller på balkongen är en underbar växt som pryder sin plats var den än växer. Det fina med kaprifolen är att trots att den har ett skört utseende både i blad och blommor så är den tålig och stark. Den doftar ljuvligt särskilt om kvällarna. Om kaprifolen planteras där det är ljust om dagarna och om den genast får sträcka ut sina stänglar för att gripa tag i något att slingra sig runt så trivs den fint. Den växer fort och täcker snart upp tråkiga ytor som blir som förvandlade av skönt doftande och blommande blommor. Om man behöver flytta så går det bra att gräva upp kaprifolen och plantera den på nytt i en annan del av trädgården eller till en ny trädgård. Här finns flyttstädning kristianstad om man behöver flytta.

Odla så här

Det är väldigt enkelt att odla kaprifol. Dra upp den från en stickling eller sätt en liten planta direkt i jorden. Den tar sig fint och växer riktigt fort om man gjort rätt.

Se först till att plantan är ordentligt fuktad innan planteringen. Den kan stå i en burk med vatten några timmar först. På friland behöver plantan ca en halv meters djup för rötterna. Men det går bra att plantera i en stor kruka om man planerar att sätta ut den senare i jorden. Första säsongen kan den stå i en stor kruka utan problem. Använd planteringsjord först och blanda sedan ut planteringsjorden med den jord som finns i trädgården.

Sätt plantan i jorden och fyll på med mycket jord. Vattna sedan med mycket vatten. Tryck inte ihop jorden för hårt bara.

Om kaprifolen inte står intill en husvägg eller ett träd så sätt ner en spaljé i jorden bredvid den så att den har något att klättra upp emot. Kaprifolen vill ha vatten regelbundet så att den inte torkar ihop. Den är tunnbladig vilket betyder att den inte lagrar så mycket vatten utan måste ha påfyllning hela tiden.

Gödsla inte Kaprifolen under själva utplanteringen utan vänta med det till senare på våren och en gång på försommaren. Gödsla då gärna med naturgödsel eller fullgödsel.

Det finns flera sorters Kaprifoler med lite olika levnadsvillkor. De är alla vackra och väldoftande men de kan skilja sig åt i både i form och i färg. De skiljer sig också åt i härdighet och i vilka växtzoner de trivs i och även blomningstiden kan skilja sig åt. De vanligaste sorterna är äkta Kaprifol, eldkaprifol och vildkaprifol.

Kaprifolens blommor växer i allmänhet i samlingar. Kronorna är upp till fem cm långa. Blad och stänglar och blommor är tunna och ser sköra ut. Blommorna är vita och gulaktiga och har ibland på utsidan röda anstrykningar. Kaprifolens bär är däremot giftiga och ska absolut inte ätas. Kaprifolen kan bli tre meter hög och breda sig ut sig lika mycket. Den blommar på sommaren från maj -juni.