Pelargoner

Pelargoner är en av våra mest populära krukväxter, som för många förknippas starkt med barndomen eller torpet på landet. Det är ett släkte som har många olika varianter, och alla kan således hitta en pelargon som de tycker om och som passar just deras smak. Även om pelargoner idag alltså känns folkliga, var de ursprungligen en växt som var reserverad för överklassen. Det berodde på att det främst var de rika, som hade tillgång till orangerier, som hade möjlighet att övervintra pelargonerna. Detta var i början av 1800-talet, men så småningom har pelargonerna som bekant rört sig in i även de svenska folkhemmen.

Just pelargonernas övervintring är karakteristiskt för denna växt. Att den behövs beror på pelargonernas ursprung – de kommer från södra Afrikas savann, där de flesta arter i släktet växer vilt än idag. På savannen är somrarna varma och vintrarna torra, svala och ljusa, och det är dessa förhållanden man försöker imitera genom att låta dem övervintra i ett torrt och svalt klimat.Pelargonium_flower

Det finns runt 250 arter inom pelargonsläktet, arter som i sin tur brukar delas in i olika huvudgrupper. Den grupp som de flesta känner igen som pelargoner, och som är vanligast som krukväxter, är zonalpelargoner. Pelargoner kan dock användas på många andra sätt än bara som krukväxt inomhus. De passar bra att plantera i balkonglådor eller i rabatter, i amplar, urnor eller nästan på vilket sätt man vill. Det enda man måste vara noga med är att planteringsstället är väldränerat, skyddat från vind, varmt och soligt. Man måste också se till att pelargonerna får rikligt med vatten och näring. I sin naturliga miljö använder nämligen pelargonerna sommarmånaderna för att lagra vatten inför de torra vintermånaderna. Jorden ska dock torka upp mellan vattningarna, och dräneringen är viktig, eftersom pelargonerna inte mår bra av att dess rötter står i vatten.

Om du har lagt ner mycket tid på att ta hand om dina pelargoner, och du planerar att flytta utomlands, kan det vara värt att anlita en internationell flyttfirma för att få hjälp med att frakta dina växter till ditt nya hem i det nya landet. Du kan få hjälp med detta och annat gällande din flytt på Crownrelo.com.